Maj-Britt Wiggh

Författare

Nattens biologi

Romanen handlar om Albert Sandberg. Han har specialiserat sig på fladdermöss på Papua Nya Guinea.  Därifrån får han mailkontakt med en kvinna.  Hans far är en rullstolsburen f.d. sjökapten. I djungeln drabbas Albert av malaria. Han identifierar sig med forskningsresanden Sten Bergman. Dennes möte med kannibaler skildras, fyrtio år tidigare på samma ö.

Recensioner:   http://www.svd.se/wiggh-tar-ett-stort-grepp-om-samtiden_93325           

                       http://www.aftonbladet.se/kultur/article10366866.ab                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaget och fåglarna 

Den yttre handlingen består av en kvinna som minns. Hon berättar om en resa ett år innan. Som fågelskådare besökte hon Amsterdam, Kreta, västra Sahara. Hon möter olika människor men vill rädda fåglar. Räddningsförsöken blir allt märkligare. Samtidigt förskjuts perspektivet. Är resan en fantasi? Och ön som kvinnan bebor påminner om någons barndom.

Recensioner:

http://www.svd.se/wiggh-forundrar-med-overhettat-vackert-sprak_1482195

http://www.expressen.se/kultur/bocker/maj-britt-wiggh--jaget-och-faglarna/

http://www.aftonbladet.se/kultur/article11457014.ab

 

 

 

 

 

Herr Anue Mal

En hårig varelse återfinns i Humlegården i Stockholm. Han häktas, okänt varför. Är han människa eller djur? Han genomgår psykoanalys och minns sin barndom i djungeln. Hur han kom till en djurpark. Hans far dödades av bush meat hunters. Vad har egentligen hänt? En kvinna i beige duffel närvarar under rättegången.

Recensioner:

http://www.svd.se/wiggh-vard-att-upptacka_6195567

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/maj-britt-wiggh-herr-anue-mal/

http://www.aftonbladet.se/kultur/article11457014.ab

http://www.expressen.se/kultur/maj-britt-wiggh-herr-anue-mal

http://gp.se/kulturnoje/litteratur/1.648287-maj-britt-wiggh-herr-anue-mal

http://www.nt.se/kultur/?articleid=6877799

 

 

 

 

 

 

 
Tidigare publicering:

En trilogi utgiven mellan 1989-1992. "Månsådd", "Havsskörd", "Vindbud". Den utspelar sig under 700-talet i Sverige. Där finns hat, vidskepelse, besatthet, kärlek, galenskap, strider.

Efter 11 års "tystnad" utkom "Nattens biologi" 2003. Min tystnad bestod av sökande efter ett nytt språk, och nya motiv. Dessa tre böcker finns på bibliotek och antikvariat.

"Men det är vardagslivet som står i förgrunden. Maj-Britt Wigghs perspektiv är genomgående feministiskt: inte bara i synen på religionsskiftet, som utmålats som en strid mellan manligt och kvinnligt, utan framför allt i de fräna vardagsscenerna.  Kvinnorna i Amunds by trälar med att väva segel till handelsskeppen och torka fisk som färdkost åt besättningarna. Skildringen av barnafödslar och likskändningar är sinnlig nästan i överkant. Här tycker man sig känna lukten av forntiden: blod, saltvatten och skit."

Björn Gunnarsson i Göteborgsposten april 1992, när den sista delen kom ut.