Maj-Britt Wiggh

FörfattareMina tre romaner som tidigare har getts ut på Lejd finns fortfarande kvar till försäljning, även om de är ett fåtal. (Läs om dem nedan.) Förlaget skickar inte sina författares alster till förbränning!  

Efter ytterligare tio år kom således denna roman (under tiden sysslade jag med husrenovering och ett pågående, och eventuellt misslyckat biografiskt projekt).

Recensionslänkar: om de inte går att öppna finns de som pdf längst ner på sidan.I Julia Pastranas namn, Lejds förlag 2021


Baksidestext:

"En roman om att leva i vår tid, där den lilla och stora världen pågår samtidigt. Den handlar om rätten till ett värdigt liv genom att ge upprättelse åt Julia Pastranas öde. Våra kroppar och den planet vi bor på exploateras hänsynslöst. Avgrundstratten finns. Men det gör också Paradiset, drömmen om att odla sin trädgård och skaffa en ko som motståndshandling, medan djurarter utrotas i allt snabbare takt och barn leker i antibiotikaförgiftade floder. Att fly upp i ett träd kan ibland kännas som det enda rätta."


 


"Det är en djupt originell bok, språkligt driven, politiskt engagerad samhällskritik invävd i en medelålders kvinnas reflexioner över allt som kommer i hennes väg: bilder på tv, fjärran nätkontakter som förmedlar länkar, tidningsartiklar, mannens varma hand, syskonbarnbarn på besök, små fingrar djupt i fårets ull." 

 Ur Dagens Nyheter 16/3-21, recensent Ingrid Elam


Recensioner: 

https://www.dn.se/kultur/maj-britt-wiggh-skriver-djupt-originellt-i-sin-nya-roman/

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/2djVyy/forbryllande-roman-om-freakshowens-stjarna

https://www.gp.se/kultur/recension-i-julia-pastranas-namn-av-maj-britt-wiggh-1.43901714
Herr Anue Mal, Lejds förlag 2011 

En hårig varelse återfinns i Humlegården i Stockholm. Han häktas, okänt varför. Är han människa eller djur? Han genomgår psykoanalys och minns sin barndom i djungeln. Hur han kom till en djurpark. Hans far dödades av bush meat hunters. Vad har egentligen hänt? En kvinna i beige duffel närvarar under rättegången.

Recensioner:

http://www.svd.se/wiggh-vard-att-upptacka_6195567

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/maj-britt-wiggh-herr-anue-mal/

http://www.expressen.se/kultur/maj-britt-wiggh-herr-anue-mal

http://gp.se/kulturnoje/litteratur/1.648287-maj-britt-wiggh-herr-anue-mal

http://www.nt.se/kultur/?articleid=6877799

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/QlPqR4/det-ar-en-djungel-darinneJaget och fåglarna, Lejds förlag 2008 

Den yttre handlingen består av en kvinna som minns. Hon berättar om en resa ett år innan. Som fågelskådare besökte hon Amsterdam, Kreta, västra Sahara. Hon möter olika människor men vill rädda fåglar. Räddningsförsöken blir allt märkligare. Samtidigt förskjuts perspektivet. Är resan en fantasi? Och ön som kvinnan bebor påminner om någons barndom.Recensioner:

http://www.svd.se/wiggh-forundrar-med-overhettat-vackert-sprak_1482195

http://www.expressen .se/kultur/bocker/maj-britt-wiggh--jaget-och-faglarna/

http://www.aftonbladet.se/kultur/article11457014.ab

 Nattens biologi, Lejds förlag 2003

Romanen handlar om Albert Sandberg. Han har specialiserat sig på fladdermöss på Papua Nya Guinea.  Därifrån får han mailkontakt med en kvinna.  Hans far är en rullstolsburen f.d. sjökapten. I djungeln drabbas Albert av malaria. Han identifierar sig med forskningsresanden Sten Bergman. Dennes möte med kannibaler skildras, fyrtio år tidigare på samma ö.

Recensioner:   http://www.svd.se/wiggh-tar-ett-stort-grepp-om-samtiden_93325          

                      http://www.aftonbladet.se/kultur/article10366866.ab                     

 

 

Tidigare publicerat på Bonniers förlag mellan 1989-1992: 


 En trilogi: "Månsådd", "Havsskörd", "Vindbud". Den utspelar sig under 700-talet i Sverige. Där finns hat, vidskepelse, besatthet, kärlek, galenskap, strider.

Efter 11 års "tystnad" utkom "Nattens biologi" 2003. Min tystnad bestod av sökande efter ett nytt språk, och nya motiv. Dessa tre böcker finns på bibliotek och antikvariat.

"Men det är vardagslivet som står i förgrunden. Maj-Britt Wigghs perspektiv är genomgående feministiskt: inte bara i synen på religionsskiftet, som utmålats som en strid mellan manligt och kvinnligt, utan framför allt i de fräna vardagsscenerna.  Kvinnorna i Amunds by trälar med att väva segel till handelsskeppen och torka fisk som färdkost åt besättningarna. Skildringen av barnafödslar och likskändningar är sinnlig nästan i överkant. Här tycker man sig känna lukten av forntiden: blod, saltvatten och skit."

Björn Gunnarsson i Göteborgsposten april 1992, när "Vindbud" kom ut.


Recensioner: "I Julia Pastranas namn":

DN 16/3-21Aftonbladet.pdf (339.82KB)
Aftonbladet.pdf (339.82KB)

 


Recensioner: "Herr Anue Mal":


 

 

   
Recensioner "Jaget och fåglarna":


Recensioner "Nattens biologi":